Checkpoints, vejspærringer og opsplitning af samfundet

I skole igen i Tel Rumeida, en lukket militærzone

Af: DCI

1advent 2

billedtekst1
Ramallah, 30. august 2016

Palæstinensiske børn i Tel Rumeida, Hebron, på den sydlige del af Vestbredden vendte tilbage til skolen den 28. august uden udsigt til en afslutning på den afspæring af deres lokalområde, som det israelske militær har påtvunget dem.

Til trods for glimt af håb i maj, da den militære lukningsordre udløb, har Tel Rumeida-området siden november 2015 i praksis været lukket for alle andre end de fastboende. Beboerne skal registreres for at kunne komme ind via checkpointet. Hver beboer har fået sit eget individuelle nummer udover deres standard ID-nummer. Lukkede militære zoner skaber problemer for skolernes ansatte og udgør en fare for børnene, som konstant tvinges til at være tæt på bevæbnede israelske soldater.

”Ethvert barn bør have muligheden for at lykkes i skolen”, siger Ayed Abu Eqtaish, der er programdirektør for Defense for Children International – Palestine. ”Endnu før børnene i Tel Rumeida når hen til deres skole, er deres læringspotentiale truet af de israelske militærinstallationer, som begrænser deres bevægelsesfrihed, og af israelske bosættere, som ofte angriber dem.”

Cordobaskolen, som ligger inde i Tel Rumeida, er hårdt ramt af restriktionerne. En stor del af skolens personale og elever skal ind gennem checkpoint 56, som adskiller den israelsk kontrollerede H2-sektion i Hebron fra H1.

Lederen af Cordobaskolen, Noora Nasser, fortæller DCIP, at hun ofte har været nødt til at lukke skolen på grund af politisk uro og militærets og bosætternes aktiviteter.

1advent 3

billedtekst2H2-sektionen alene har omkring 17 interne israelske militære checkpoints primært oprettet i nærheden af illegale israelske bosættelser. H2-sektionen huser mere end 120 afspærringer, der tilsammen gør det til en ikke ringe bedrift at nå frem til skolen.


”Børnene bliver voldsomt påvirkede af den konstante chikane fra soldaternes side, og den vedvarende militære tilstedeværelse i deres nabolag" siger hun. "Når skolerne lukkes og børnene sendes hjem, påvirker det selvfølgelig deres uddannelse."

Selv når skolerne er åbne, kan bosættervolden forhindre børnene i at komme til skolen. Rama H., en tiårig elev fra Cordobaskolen, siger til DCIP: ”Engang imellem spærrer bosætterne vejen for os og vil ikke lade os komme ind i skolen. De kan endda finde på at kaste sten efter os.”

citat22

Israel, som har underskrevet Konventionen om Børns Rettigheder (CRC), er juridisk forpligtet på at sikre palæstinensiske børns adgang til uddannelse. Ifølge artikel 28(e) i CRC er Israel ansvarlig for at ”handle med henblik på at opmuntre til regelmæssig skolegang og reducere frafald”.

Over hele Vestbredden er checkpoints ofte hot spots for bosættervold, intimidering, overfald, eller vilkårlige anholdelser. Dette hindrer eller besværliggør palæstinensiske børns uddannelse. Fra marts til maj 2016 dokumenterede DCIP tre tilfælde, hvor skoler på Vestbredden blev angrebet, beskadiget eller ødelagt af israelsk militær og bosættere.

Den spændte atmosfære belaster børnene følelsesmæssigt, fortæller Abed S., som er skolelære og bosiddende i Tel Rumeida, til DCIP. "Når et barn, som bor her, bliver bedt om at tegne noget, er det første, han eller hun kommer i tanke om, en soldat med en pistol. De børn, der lever her, tror, at det er normalt. Det er det eneste, de kender, og det er det, de er vokset op med."

Defense for Children International – Palestine er en lokal og uafhængig, palæstinensisk børnerettighedsorganisation, som har til formål at forsvare og fremme børns rettigheder på Vestbredden inklusiv Østjerusalem og Gaza. I 25 år har vi undersøgt, dokumentet og afdækket alvorlige brud på børns rettigheder; holdt israelske og palæstinensiske myndigheder ansvarlige for overholdelsen af de universelle menneskerettigheder; og advokeret på nationalt og internationalt plan for at fremme retfærdigheden og børnenes beskyttelse. Vi tilbyder også direkte retshjælp til børn i vanskeligheder.

citat-kairos-1