Måneder efter en natlig arrestation siger to børn, at traumerne ikke er slut

Af DCI

Ramallah, 6. juli 2016 -- To palæstinensiske børn fortæller, at de langvarige, psykologiske eftervirkninger af det israelske militærs natlige anholdelser stadig forstyrrer deres dagligdag, forårsager søvnproblemer, har berøvet dem interessen i tidligere aktiviteter og givet dem en følelse af usikkerhed og nedsat bevægelsesfrihed.

Ahmad A., som er 16 år, blev anholdt kl. 03:30 i Beit Ummar, nær Hebron, for fire måneder siden. Et par måneder tidligere, i januar, anholdt israelske soldater 17-årige Ahmad Q. i hans hjem i Nablus - også kl. 03:30 om natten. Selvom måneder er gået, og begge siden er blevet løsladt, fortalte de Defense for Children International - Palestine, at deres søvn, deres adfærd og deres personligheder blev ændret af oplevelsen.

Mange menneskerettighedsgrupper har slået til lyd for at få afsluttet den praksis med natlige anholdelser, fordi det giver langsigtede skader på børn. På trods af disse bestræbelser, er de natlig anholdelser fortsat en hyppig foreteelse blandt Vestbreddens børn. Af samtlige arrestationer af børn mellem 2012 og 2015 foregik 41,7 procent om natten, dokumenterer DCIP.

Sammen med andre former for mishandling, såsom blindfolding, fysisk mishandling og lange forhør uden en advokats eller et familiemedlems tilstedeværelse, kan de natlige anholdelser forårsage traumer. Hvis de forbliver ubehandlede i den første periode efter traumet, hvor barnet er fængslet eller på anden måde tilbageholdt, kan de psykiske symptomer fortsætter helt ind i voksenalderen.

Søvnforstyrrelser er et almindeligt, psykologisk symptom hos palæstinensiske børn, der tidligere har oplevet at blive arresteret om natten, hvor børn almindeligvis bør kunne føle sig trygge i deres senge. "Jeg lægger mig ikke til at sove før kl. 03:30 om natten. Det var ved den tid, jeg blev arresteret," fortæller Ahmad A. til DCIP.

Ahmad Q. fortalte også til DCIP, at han nu har problemer med at sove og ofte ligger vågen indtil den tidlige morgenbøn. "Jeg falder i søvn, når soldaterne forlader min landsby, men så snart jeg hører en lille lyd, tror jeg, at det er dem."
Mangel på interesse for tidligere aktiviteter kan også være tegn på et uforløst traume, som tidligere tilbageholdte børn kæmper med, mens de forsøger at rekonstruere deres liv igen efter frigivelsen. Før den nat, hvor israelske soldater anholdt ham, var fodbold Ahmad Q.s foretrukne aktivitet, men efter sin løsladelse nyder han ikke længere spillet, fortalte han til DCIP. "Jeg mistede interessen for mange ting," siger han.

3advent 2
billedtekst6
Ahmad A.s mor, Haya, siger, at hendes søn tidligere var kendt i landsbyen for sit selskabelige væsen. Men efter at de israelske soldater arresterede ham, holdt han op med at gå ud, og han taler ikke længere med ret mange mennesker, fortæller Haya til DCIP.

"Når et barn bliver frigivet, føler det sig først som en helt," fortæller Hassan Faraj, klinisk psykolog ved det palæstinensiske rådgivningscenter (PCC) til DCIP. "Men som tiden går, glemmer alle barnet, og det bliver ofte indelukket og ensom."
Ahmad Q. fortæller, hvordan hele byen bød ham velkommen med åbne arme, da han først blev løsladt fra fængslet. "Jeg følte mig så elsket, alle mine venner og hele min familie ventede på mig," sagde han. "Nu sidder jeg det meste af tiden på mit værelse og går ikke ud."

Undertiden begrænser børn selv deres bevægelser efter anholdelsen, idet de frygter karambolage med soldaterne. Ahmad Q. fortæller DCIP, at han er for bange for at besøge sin bedstefar, som bor i nabobyen. "Jeg er bange for komme i nærheden af soldaterne," siger han. Ahmad A. siger også, at det er frygt, der er skyld i, at han ikke kommer så meget omkring længere. "Jeg forlader aldrig min landsby," fortæller Ahmad A. til DCIP. "Jeg prøver altid at undgå soldaterne."

Rådgivning kan hjælpe et barn håndtere oplevelsen af en natlig anholdelse og afbøde nogle af de negative psykiske bivirkninger. Ifølge Murad Amro, klinisk psykolog ved PCC, er behandling mest effektiv, når et barn får hjælp "inden for de første timer eller dage." Ahmad A. modtog rådgivning efter sin løsladelse, og siger, at det har hjulpet ham med at styre sine følelser, men han har stadig psykiske symptomer.

Det palæstinensiske Rådgivningscenter hjælper regelmæssigt børn, som har oplevet natlige militære anholdelser i deres hjem. "Mange af disse børn ved ikke, at de har brug for behandling," siger Faraj. "Vi hjælper dem med at genopbygge deres tillid til omgivelserne gennem leg, historier og aktiviteter."

I 2013 fastslog FN’s Børnefond (UNICEF) i rapporten Børn i israelsk militærarrest - bemærkninger og anbefalinger, at børn udsættes for "udbredt, systematisk og institutionaliseret" mishandling i det israelske militærs fængselssystem. Rapporten anbefalede 38 konkrete tiltag for at komme misbruget til livs, herunder at "alle arrestationer af børn bør udføres i dagslys, selv i ekstraordinært alvorlige situationer."

Efter rapportens offentliggørelse er UNICEF gået ind i en dialog med de israelske myndigheder med henblik på at implementere anbefalingerne.

I februar 2014 implementerede de israelske militærmyndigheder på dele af Vestbredden et nyt pilotprogram, som involverer brugen af skriftlige stævninger som alternativ til natlige anholdelser. Generelt overholdes ordningen med stævninger, som dog ofte leveres via telefon eller om natten. Men situationen for palæstinensiske børn i fængslerne er ikke forbedret. Ifølge DCIP’s dokumentation oplever palæstinensiske børn, som er i det israelske militærs varetægt, stadig fysisk vold og andre former for mishandling.

I den første halvdel af 2016, har antallet af natlige anholdelser ikke været for nedadgående. DCIP dokumenterer, at i 46,6 procent af tilfældene sker frihedsberøvelsen af børn stadig om natten.

Når børn anholdes om natten, er det en overtrædelse af artikel 3 i Børnekonventionen, hvori det hedder, at hensynet til barnets interesse skal veje tungest i statens behandling af ethvert barn. Anholdelse af børn bør være den sidste udvej. Børn bør anses for uskyldige og straks og direkte blive oplyst om anklagerne imod dem. De skal have hurtig adgang til juridisk bistand og tilladelse til at være ledsaget af deres forældre under afhøringen.

"Hvis jeg havde hørt om min arrestation på forhånd, ville jeg have været forberedt på det," sagde Ahmad A.. "Jeg vidste ikke, at de var på vej efter mig. Jeg troede aldrig, de ville fjerne mig fra mit hjem."

Defense for Children International – Palestine er en lokal og uafhængig, palæstinensisk børnerettighedsorganisation, som har til formål at forsvare og fremme børns rettigheder på Vestbredden inklusiv Østjerusalem og Gaza. I 25 år har vi undersøgt, dokumentet og afdækket alvorlige brud på børns rettigheder; holdt israelske og palæstinensiske myndigheder ansvarlige for overholdelsen af de universelle menneskerettigheder; og advokeret på nationalt og internationalt plan for at fremme retfærdigheden og børnenes beskyttelse. Vi tilbyder også direkte retshjælp til børn i vanskeligheder.

citat4