41 palæstinensiske børn dræbt her, hvor voldsperioden går ind i sin sjette måned

Af DCI

Ramallah, 3. marts 2016

Tre palæstinensiske fætre, alle teenagere, fra landsbyen Halhul nær Hebron på Vestbredden, drog den 5. februar ud for at kaste sten på køretøjer på en nærliggende hovedvej, som blev brugt af jødiske bosættere. Israelske tropper, som patruljerede området, fik øje på dem. En af fætrene flygtede, en anden blev taget til fange, og den tredje døde af adskillige skudsår i overkroppen.

4advent 1
billedtekst7
Mine fætre og jeg kastede ikke sten, og vi gjorde ingen bevægelser, der kunne tolkes i den retning, siger Wajdi Yousef Mohammad Saada, 16 år, til Defense for Children International – Palestine. Wajdi hørte to skud og så sin fætter, Haitham, på 14 år, falde til jorden. "Derefter sprang en soldat på mig, slog mig hårdt i ansigtet, bankede mig til jorden, og beordrede mig til at tage min skjorte af," sagde Wajdi. "Jeg gjorde som jeg fik besked på, mens jeg kiggede på Haitham."
Palæstinensiske læger, som undersøgte Haithams lig senere samme dag, fortalte DCIP, at en af kuglerne havde ramt ham i ryggen, gennemboret hans lunger og bryst, og gik ud igennem munden. Haitham var dræbt på stedet.

Wajdi fik bind for øjnene og hans hænder blev bundet stramt på ryggen med en plastikstrib. Soldaterne overførte ham først til en militærbase nær den jødiske bosættelse Karmei Tzur. Her opholdt han sig i flere timer, hvorefter han blev forhørt på en politistation.

"De trak mig ud og satte mig i en gård i omkring halvanden time," sagde Wajdi. "De snakkede ikke til mig, men lod mig sidde derude i det kolde vejr med hænderne bundet på ryggen og med bind for øjnene."
Klokken halv et om natten bragte soldaterne Wajdi ind til forhør. "Forhørslederen spurgte mig via en tolk, hvad jeg lavede i det område, og jeg svarede ’Ingenting’" siger Wajdi til DCIP. "Så rejste han sig op, greb mit hoved, bankede det mod væggen, slog mig hårdt i ansigtet og skubbede mig ud af rummet."

En time senere bragte forhørslederen Wajdi tilbage til lokalet. Han viste ham en video af ham og hans fætre nær hovedvejen. Wajdi forklarer DCIP, at filmen ikke viste, at de kastede sten.

Forhørslederen ville have Wajdi til at indrømme, at hans fætter, Haitham, bar en brandbombe, da han blev skudt. "Jeg fortalte ham, at det ikke var sandt," sagde Wajdi. "Han råbte til mig, bankede i bordet og krævede af mig, at jeg skulle sige, at vi havde molotovcocktails med." Forhørslederen nedskrev Wajdis erklæring på hebraisk, nægtede at oversætte den for ham og tvang ham til at underskrive erklæringen.

En politimand fulgte Wajdi ud af lokalet og løste hans hænder for første gang i næsten 11 timer. Soldater overførte ham til interneringscentret Etzion, hvor han overnattede. Næste dag blev han bragt til Ofer-fængslet.

Både Haitham og Wajdi blev ofre for de øgede spændinger, der har præget det sidste halve år.

Siden oktober har 41 palæstinensiske børn fra Vestbredden, herunder Østjerusalem og Gaza, mistet livet som følge af den intensiverede vold. Alle undtagen én blev dræbt af de israelske styrker. 31 af de dræbte børn var angiveligt på vej til at udføre kniv- eller pistolangreb. Yderligere 130 voksne palæstinensere blev ifølge medierne skudt og dræbt. FN’s Kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender (OCHA) rapporterer, at mere end 2.177 palæstinensiske børn fra Vestbredden, herunder Østjerusalem, har pådraget sig kroniske skader.

I samme periode har palæstinensere dræbt mindst 28 israelere.

Som reaktion på den eskalerende vold, synes israelske styrker at praktisere en "skyd-for-at-dræbe"-politik, som i nogle tilfælde kan udvikle sig til udenretslige drab. En sådan hændelse fandt sted den 26. februar, hvor israelske soldater skød Mahmoud Mohammad Shaalan, en 16-årig dreng med amerikansk statsborgerskab, da han angiveligt forsøgte at stikke dem ned ved et militært checkpoint nær Beit El bosættelsen på den nordlige del af Vestbredden nær byen Ramallah.

Et vidne, som i sin bil ventede på at krydse checkpointet, fortalte DCIP, at han så teenageren gå hen imod soldaterne. Drengen så ikke ud til at have et våben i hænderne. Vidnet hørte tre skud og besluttede at vende sin bil. Da så han en soldat affyre to skud mod Mahmoud, som allerede lå på jorden. En læge fra et palæstinensisk hospital i Ramallah bekræfter, at Mahmoud havde tre skudsår i brystet og to i hånden.

På et pressemøde mandag sagde John Kirby, talsmand for USA’s udenrigsministerium: "Vi har bedt israelerne om mere information, og det er vores klare forventning, at vi får det." Og han tilføjer: "Vi vil helt sikkert forfølge denne sag nøje."
Det er yderst sjældent, at israelske styrker tager ansvar for skyderier. De israelske myndigheder har således også afvist at åbne for en fuld og åben undersøgelser af de seneste begivenheder.

Ifølge International ret må forsætlig, dødbringende magt kun bruges, når det er absolut uundgåeligt. Når personer angiveligt udfører en kriminel handling, bør de pågribes i overensstemmelse med international ret og ydes en retfærdig rettergang.

citat6
De fleste børn, som anholdes, fratages deres grundlæggende rettigheder igennem hele processen indtil strafudmålingen. Til trods for de fysiske overgreb, Wajdi blev udsat for, hans tvangsforhør, den manglende rådgivning og det faktum, at han blev tvunget til at underskrive en erklæring, som han ikke forstod, holder de israelske militæranklagere den 14. februar stadig fast ved anklagerne imod ham. Wajdi sidder stadig i Ofer-fængslet og venter på, at den militære retssag afsluttes.

Siden november er antallet af palæstinensiske børn i israelske fængsler steget voldsomt og er nu på det højeste niveau i syv år. De seneste data fra det israelske fængselsvæsen viser, at det har mere end 406 palæstinensiske børn i dets varetægt.

RETTELSE: Artiklen blev ændret for at afspejle, at en af de 41 palæstinensiske børn, som siden oktober er blevet dræbt i den intensiverede bølge af vold, var fra Gaza-striben. Marwan Hashem Barbakh, 10 år, døde af et enkelt skud i brystet den 10. oktober, hvor israelske soldater brugte dødelig magt for at standse en demonstration nær Gazas grænse til Israel. Demonstrationen skyldtes spændinger omkring palæstinensernes adgang til Al-Aqsa moskeen i Jerusalem.

Defense for Children International – Palestine er en lokal og uafhængig, palæstinensisk børnerettighedsorganisation, som har til formål at forsvare og fremme børns rettigheder på Vestbredden inklusiv Østjerusalem og Gaza. I 25 år har vi undersøgt, dokumentet og afdækket alvorlige brud på børns rettigheder; holdt israelske og palæstinensiske myndigheder ansvarlige for overholdelsen af de universelle menneskerettigheder; og advokeret på nationalt og internationalt plan for at fremme retfærdigheden og børnenes beskyttelse. Vi tilbyder også direkte retshjælp til børn i vanskeligheder.

citat5