Hvordan vil Gazas børn bære deres ar ind i voksenlivet?

Af DCI

"De børn, der overlever ”Operation Protective Edge” vil komme ud på den anden side og opleve, at de slet ikke kan genkende deres tidligere liv. De familier, skoler, hospitaler og moskéer, der dannede rammen om deres verden er systematisk ødelagt," skriver Olivia Watson * i +972 Magazine.

Ramallah, den 5. august, 2014

4advent 2
billedtekst8
Israels landinvasion af Gaza-striben fik dødstallet for børn til at stige så hurtigt - ét barn blev dræbt hver time - at de nøjagtige omstændigheder ved hvert enkelt barns død ikke fandt plads i rapporterne. Men listerne med de dræbte (pt. 329 men stigende) tilslører den virkelighed, der venter palæstinensiske børn i Gaza. De, der overlever, vil komme ud på den anden side og opleve, at de slet ikke kan genkende deres tidligere liv. De familier, skoler, hospitaler og moskéer, der dannede rammen om deres verden er systematisk ødelagt.

Ahmad Tawfiq Ahmad Abu Jami ', en 8-årig dreng fra Khan Younis, har gennemlevet fem tidligere israelske militæroffensiver i Gazastriben. I 2006 kostede to israelske militæroperationer 143 børn livet. I 2008 og 2009 dræbte yderligere to angreb 385 børn. I 2012 førte endnu et angreb til 33 børns død. Ifølge beviser indsamlet af Defense for Children International Palestine er i alt 561 børn blevet dræbt på seks år. Efter at have overlevet fem angreb, klarede Ahmad ikke det seneste: Han døde i et luftangreb, der dræbte 25 medlemmer af hans familie. Heraf var 18 børn.

Hvis Ahmad havde overlevet, ville han være blevet en blandt tusinder, der lider under følgerne af bombardementet. Mere end 326.000 børn har, ifølge de seneste tal fra FN, brug for øjeblikkelig, specialiseret psykosocial støtte, fordi de har oplevet dødsfald blandt nære familiemedlemmer, kvæstelser eller hjemløshed. Disse tal omfatter også børn, som er flygtet fra vilkårlige angreb på beboelsesejendomme og er endt i FN-drevne krisecentre, hvor intens overbelægning udsætter dem for potentielt misbrug, udnyttelse og vold. Mere end 260.000 mennesker - eller 15 procent af den samlede befolkning i Gaza - har søgt ly i UNRWA skoler.

Der er nu ingen sikre steder for børn i Gaza. De, der undslap døden i første gang, finder mere død og ødelæggelse, hvor de flygter hen. Hospitaler og skoler, som i henhold til folkeretten skulle være beskyttet mod militære angreb, rammes vilkårligt af det israelske militær i angreb, der af FN’s højkommissær for menneskerettigheder beskrives som krigsforbrydelser.

I Beit Hanoun blev en UNRWA skole direkte mål for det israelske militær, hvorved 15 personer blev dræbt. De fleste var kvinder og børn. Ifølge flere rapporter var en mor og hendes etårige barn blandt de døde. Da skolen blev ramt, måtte børnene og deres familier, som var flygtet dertil, forberede sig på at blive evakueret igen. FN-ansatte forsøgte at koordinere en flugtvej med den israelske hær for at få de civile ud. Anmodningen blev aldrig efterkommet.

Børn, som begynder at komme sig efter de første angreb, bliver derefter udsat for endnu flere prøvelser. Således gik det den toårige Ibrahim al-Sheikh Omar, der døde, da granatsplinter fra et luftangreb ramte ham, mens han lå på intensivafdelingen på Muhammad al -Durra Hospital til behandling for en tidligere skade. De, der overlever disse angreb, vil fortsat betale prisen i mange år. Amputerede som 12-årige Mohammad Baroud vil kræve livslang medicinsk behandling og støtte. Han mistede begge sine fødder ved en eksplosion, som dræbte 11 af hans naboer. Gazas infrastruktur er tilført så dybe skader, at børn med behov for behandling, er tvunget til at vente, mens hospitalerne bliver repareret og genudstyret med medicinske forsyninger.

For de børn, der formår at overvinde de fysiske skader, vil de psykologiske virkninger af det seneste angreb være latent tilstede. Mange har mistet den ene eller begge forældre eller andre familiemedlemmer. Nogle har mistet hele deres storfamilie. Alle har oplevet vold, frygt og ustabilitet på nærmeste hold.

Mens børnene vakler under stormløbet på Gaza, har den israelske premierminister Benjamin Netanyahu beskyldt Hamas for at bruge TV-billeder af døde palæstinensere til at fremme deres egen sag. Herved lægger han helt og holdent ansvaret for de døde børn på palæstinensiske skuldre. Og imens blokerer de israelske myndigheder for en offentlig debat om Gazas døde børn.

For en hele generation af unge palæstinensere vil en sådan form for retorik kun gøre vejen til en varig fred længere og mere besværlig. De, der nu er børn i Gaza, vil slæbe deres ar med ind i voksenlivet. Og det vil være med til at forme konfliktens forløb i de kommende år.

Lige nu er de internationale bestræbelser med rette fokuseret på at standse den aktuelle vold. De, der forstår, hvilket aftryk Operation Protective Edge sætter på de palæstinensiske børns liv, vil dog stræbe efter noget mere: At afslutte Israels fortsatte blokade af Gaza-striben og at revurdere den straffrihed, som gør det muligt for den israelske regering at gennemføre disse massakrer. Først da vil Gazas børn kunne samle stumperne op for sjette gang.

Defense for Children International – Palestine er en lokal og uafhængig, palæstinensisk børnerettighedsorganisation, som har til formål at forsvare og fremme børns rettigheder på Vestbredden inklusiv Østjerusalem og Gaza. I 25 år har vi undersøgt, dokumentet og afdækket alvorlige brud på børns rettigheder; holdt israelske og palæstinensiske myndigheder ansvarlige for overholdelsen af de universelle menneskerettigheder; og advokeret på nationalt og internationalt plan for at fremme retfærdigheden og børnenes beskyttelse. Vi tilbyder også direkte retshjælp til børn i vanskeligheder.

citat kairos 4